Info om Trykkbølgebehandling

trykkbølgebehandlingTrykkbølgebehandling er en ny fysikalsk behandlingsmodalitet som kan benyttes ved langvarige smerter i muskel- og skjelettapparatet. Trykkbølgemaskinen består av en kontrollenhet der antallet trykkbølger, styrke og frekvens stilles inn på forhånd. Selve kontrollenheten genererer trykkbølger gjennom å komprimere luft som overføres til det smertefulle området på kroppen via et pistollignende håndsett. Trykkbølgene som føles i området som behandles er altså komprimert luft, og kjennetegnes som en serie av raske slag.

Hvordan virker trykkbølge?

Trykkbølgebehandling yter sin virkning ved at trykkbølgene genererer mikrotraumer i det skadde vevet. Kroppen setter så igang en tilhelingsprossess Enkelt forklart er trykkbølge en prossess der mikrotraumer påføres langvarig skadet vev der det er antatt av kroppens egen selvhelingsevne er stoppet opp. Disse mikrotraumene setter igang en ny tilhelingsprossess der denne tidligere har stoppet opp.

Hvilke tilstander kan behandles?

Seneproblematikk i skulder, albue, hofte, knær og ankel, slik som kalkskulder, musearm/golfalbue, gluteus-tendinopati og achilles-tendinopati. I tillegg er det vist god effekt ved behandling av hofteleddsarthrose og plantar fasciit.

Gjør behandlingen vondt?

Trykkbølgebehandling er forbundet med noe smerte under selve behandlingen. Det er dog sjelden at pasienten ikke er istand til å tolerere dette i de ti minuttene behandlingen tar å gjennomføre. I timene etter en behandling med trykkbølge er det vanlig at det affiserte området oppleves som mindre smertefullt. Full effekt av behandlingen oppnåes som regel etter tre til fire uker.

Fordeler med trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv behandlingsform. Dette betyr at behandlingen er skånsom, og foregår uten noen form for “inngrep”. I mange tilfeller er et utal behandlinger forsøkt tidligere, uten at dette har hjulpet nevneverdig. Tidligere har slike behandlingsresistente smertetilstander blitt gjenstand for behandling med kortison-injeksjon eller kirurgi. Trykkbølgebehandling kan i mange tilfeller erstatte dette.

trykkbølgebehandling

6 kommentarer

 1. Karin Fensmo
  14. nov 2016 – 18:27:31

  1. mars falt jeg og fikk brudd i overgang skulder/overarm. Fortsatt mye smerter, i sær om natten.
  Går til fysioterapeut et par ganger hver uke for å holde på med øvelser, men føler ikke akkurat det går så mye bedre. Fikk høre på Drammen sykehus at det ville minst ta 1-2 år før bedring. Er det virkelig ikke noe som hjelper før ? Hva med trykkbølgebehandling ?

  Svar

  • Helsepilotene
   21. nov 2016 – 09:06:26

   Hei Karin,
   For å starte med trykkbølgebehandling, så er jeg er rimelig trygg på at det ikke vil fungere for deg. All erfaring tilsier at du får riktig type behandling nå. Mange opplever smerter i flere år etter en slik bruddskade som du har, og i mellomtiden er det viktig å beholde så stor grad av bevegelighet og styrke som mulig. Beklager at vi ikke kan hjelpe deg. Lykke til!

   Svar

 2. Rita Utne
  20. nov 2016 – 17:36:20

  Høres veldig spennende ut. Sliter med vond nakke og skulder. Men må man til Drammen for behandling? Ingen nærmere Ski?

  Svar

  • Helsepilotene
   21. nov 2016 – 09:01:54

   Hei Rita,
   Du må til Drammen hvis du ønsker behandling av oss. Det finnes nok en maskin i Ski, men jeg har dessverre ingen oversikt over hvem som gjør denne type behandling der. Lykke til!

   Svar

 3. Kerstin Sørhus
  25. jul 2017 – 03:26:27

  Hei. Har fått påvist forkalkning i senefeste midtre senefeste, ( Konf. Kristian Kvam). Sliter med smerter, redusert aktivitetsnivå, sover ikke om natten. Kan dere hjelpe meg, gjøre et forsøk , i alle fall. Desperat.
  kerstin

  Svar

 4. Kerstin Sørhus
  25. jul 2017 – 03:28:12

  Mente midtre setemuskel.

  Svar

Legg igjen kommentar

*